Women in Data Science (WiDS) – premieră în România

Alexandra.caras/ February 17, 2021/ Articole, Articolul saptamanii

Data Science, domeniu de vârf, inovator, care ne influențează considerabil viitorul, angrenează în ultimul timp tot mai multe reprezentante ale genului feminin. Cele mai influente femei din Data Science, din sfera guvernamentală și membre din top managementul companiilor tech, se reunesc, în data de 8 martie, în cadrul primei conferințe Women in Data Science din România, eveniment susținut online.


Te-ar mai putea interesa și Legal Innovation Day.
Citește detalii »  

La București, evenimentul este organizat de Think Tank 360, cu sprijinul Wolters Kluwer România. Think Tank 360 este prima organizație non-guvernamentală care propune o viziune holistică asupra educației, cercetării și dezvoltării, inovării și digitalizării, pentru că doar reunind aceste arii putem accelera dezvoltarea pluridisciplinara a societății actuale.               

„Consider că acest eveniment va potența rolul și importanța femeii în toate domeniile influențate de data science. Deși toate industriile se bazează acum pe analiza și interpretarea datelor, sau a bazelor de date, egalitatea de gen în acest domeniu este departe de a fi echilibrată. Ne dorim ca, prin astfel de manifestări, să se reducă decalajul, creându-se un echilibru și în domeniul tehnologiei și al inovației. Astfel, acordând importanța cuvenită rolului femeii într-un sector eminamente dedicat bărbaților, se face un prim pas spre normalitate. Unindu-ne forțele cu factorii decizionali, putem crea o strategie viabilă și coerentă pentru digitalizarea României.  Ține doar de noi să transformăm acest potențial într-un vector de creștere economică, după modele deja consacrate în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Suedia sau Germania”, a declarat Mariana Ungureanu, fondator Think Thank 360.          

„Women in Data Science (Femeile în domeniul Noilor Tehnologii), această direcție pe care am activat-o încă de acum câțiva ani, dar decisiv la finele anului trecut, are misiunea de a crește diversitatea de gen în noile profesii care apar odată cu adoptarea noilor tehnologii. Este vorba despre un ecosistem cu o dinamică nemaintâlnită până acum în istoria umanității. Deși mulți se îngrijorează cu privire la lupta dintre om și mașină și automatizarea activităților noastre, scriam încă de acum câțiva ani (vezi și raportul MILLENIUM PROJECT din 2011 al Smithsonian Institution și United Nations University) că noile tehnologii vor aduce mai multă competitivitate, iar pe piața muncii o să apară locuri de muncă mai bine plătite. Totodată, trebuie să vorbim despre integrarea României în pilonul al treilea al WEF – „Pillar 3 – ICT adoption” (World Economic Forum, ”The Global Competitiveness Report”, 2018) -, iar acest lucru nu se poate realiza fără a pune reflectoarele și pe Doamnele care creează această nouă dinamică din cotidianul nostru.Îmi doresc să devenim conștienți, să educam împreună și să avansăm rolul femeilor din industria tehnologică – în special în ”data science”, ”machine learning” și ”artificial intelligence”.Vă așteptăm, în data de 8 martie, să dezbatem alături de unele dintre cele mai reprezentative personalități ale domeniului și să lansăm împreună demersul ”RO WOMEN in TECH”, a declarat Dragoș C.-L. Preda, Secretar de stat Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și  Comunicațiilor (MTIC), partener al  ” Women in Data Science” și inițiator al ”RO WOMEN in TECH”.     

Evenimentul din România reunește peste 40 de femei ce activează în domeniul științei datelor, din toate sectoarele: industrie, guvern, mediul academic și societatea civilă. Sesiunile ce se vor desfășura pe parcursul zilei de 8 martie, între orele 9:00 – 18:00, sunt centrate pe subiecte precum orașe mai inteligente, managementul lanțului de aprovizionare, politici publice bazate pe știința datelor, e-sănătate, implementarea eticii în AI, tendințele actuale ale UE în privința limitelor AI, cum va influența știința datelor piața muncii și educația, OLAP, Data Mining și Business Intelligence, importanța confidențialității datelor privitor la utilizarea AI și analiza volumelor mari de date, cum să devii om de știință de date – sfaturi de la practicieni, știința din spatele analizei de date și multe altele. 

Din agenda conferinței: 

🟩 PANEL PUBLIC 09:00 – 10:15 ∙ Moderator: Andra Miron, jurnalist

Speakeri:

Anca Dragu, președinte al Senatului României
Raluca Turcan, ministrul Muncii
Dragoș Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
Ligia Deca, consilier prezidențial pentru educatie și cercetare
Diana Mardarovici, consilier general în Primăria Municipiului București
Ella Ciupercă, șef Serviciu Infrastructură Critică la Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI)
Luminița Popescu (video), secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse

🟩 PANEL BUSINESS I 10:30 – 11:45 ∙ Moderator: Crenguța Leaua, membru în Consiliul de Administrație al Silicon Valley Arbitration & Mediation Center

Speakeri:

Martina Bruder, director executiv Legal & Regulatory Central Europe la Wolters Kluwer
Geanina Moraru, vicepreședinte Product Legal, UiPath
Rodica Vremescu, manager asociat R.M.D.T.
Silvia Uscov, Managing Partner Attorneys at law                                                                     
Mirela Iovu, președinte ACJSFB
Maria Axente, responsabil IA (Inteligență Artificială), PWC U.K.

🟩 PANEL BUSINESS II 12:00 – 13:15 ∙ Moderator: Ramona Jurubiță, country manager KPMG România

Speakeri:

Carmen Orban, director general Spitalul Monza
Elena Claudia Iordache, director executiv
Ana Maria Stancu, membru în Consiliul de Administrație al euRobotic aisbl
Alexandra Rădulescu, partener Simion & Baciu SCA
Elena Ovreiu, consilier Ministerul Sănătății
Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, Reff & Associates | Deloitte Legal
Mariana Dahan (video), fondator WIN

🟩 PANEL TECH I 13:30 – 14:45 ∙ Moderator: Andreea Bulisache, National Technology Officer, Microsoft România

Speakeri:

Anca Goron, fondator doorie.io
Georgiana Copil, Computer Scientist, Adobe
Andreea Medvedovici-Per, vicepreședinte al European Game Developers Federation
Nicoleta Neagu, cercetător știința computerelor și AI
Florentina-Cristina Moise, Cognitive Process Transformation Growth Platform Leader GBS CEE & IBM CICs Europe

🟩 PANEL TECH II 15:00 – 16:15 ∙ Moderator: Kelly Lu, Business Solutions Manager Advance Analytics and AI, SAS

Speakeri:

Grozdana Maric, Head Fraud & Security Intelligence, SAS
Cristina Ghica, Privacy & Technology Expert
Ana Crețu, cofondator InnovX-BCR,                                                                                      
Ramona Bernic, Head of Claims Division, Uniqua                                                                    
Aneta Skubida, Climate KIC Holding                                                                                        
Larisa Barac, consilier superior, Direcția Tehnologia Informației și Digitalizare

 

🟩 PANEL EDUCAȚIONAL 16:30 – 17:45 ∙ Moderator: Ela Moraru, director executiv Google România

Speakeri:

Alexandra Cernian, lector universitar, expert IT
Liliana Romaniuc, consilier de stat pe probleme de educație
Nicoleta Munteanu, vicepreședinte CONAF
Alina Luchian, Academic Program Manager, SAS
Margareta Chesaru, A.I. & Digital Public Policy, UiPath
Mihaela Muntean, doctor asociat, A.S.E.
Alina Avrigeanu, lector universitar, U.R.A.

🟩 WiDS STANFORD 18:00 – 20:00 I Transmisiune live Stanford Global Session

Prima inițiativa globală Women in Data Science (WiDS) a avut loc în noiembrie 2015, la Universitatea Stanford din California, S.U.A., debutând ca o conferință tehnică de o zi care a prezentat femeile ce lucrau în domeniul științei datelor. Transmisiunea live a conferinței inaugurale a fost urmărită în întreaga lume, semnalând o oportunitate de impact global. Astfel, WiDS a devenit o mișcare globală, propunându-și să inspire și să educe participanții din întreaga lume cu privire la domeniile interesante de cercetare și aplicațiile științei datelor din diferite sectoare.

În România, evenimentul va putea fi accesat gratuit pe platforma Wolters Kluwer România. Evenimentul este dedicat tuturor celor interesați de data science, femei și bărbați deopotrivă.

Pentru înscriere și programul evenimentului urmați link-ul Women in Data Science.

Partenerii profesionali care fac posibilă organizarea acestei conferințe și care contribuie pe această cale la semnalarea importanței sțiintei datelor, digitalizării, educației sunt: Wolters Kluwer România – Strategic Partner, SAS – AI partner, Adobe România, Hervis Sports Romania, MAN ( MHS TRUCK & BUS), BCR (Banca Comercială Română), UNIQA Asigurări, Lotus Cosmetics, RMDT, Ene & Partners, Tudor Communication, Blue Rock Financial services, Drive Key, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Româno-Americană, Simion & Baciu SCA.

Partener comunicare – UVT/Universitatea de Vest din Timișoara.

Partenerii instituționali la eveniment sunt: AI4RO, CONAF,  Department for International Trade (British Embassy Bucharest), Cluj IT Cluster , JCI Romania,  Transilvania IT Cluster.

Share this Post