[layerslider id=”22″]

Art. 52:
Participaţia improprie
(1) Săvârşirea nemijlocită, cu intenţie, de către o persoană a unei fapte prevăzute de legea penală la care, din culpă sau fără vinovăţie, contribuie cu acte de executare o altă persoană se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenţie.
(2) Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea din culpă de către o altă persoană a unei fapte prevăzute de legea penală se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenţie.
(3) Determinarea, înlesnirea sau ajutarea în orice mod, cu intenţie, la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, de către o persoană care comite acea faptă fără vinovăţie, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
(4) Dispoziţiile art. 50 şi art. 51 se aplică în mod corespunzător.

[layerslider id=”23″]

Conform Biroului Uniunii Europene de Proprietate Intelectuală (EUIPO), 9% dintre toate indicațiile geografice ale produselor de pe piața UE au fost falsificate în ultimii 3 ani. Această cifră reprezintă 4,3 bilioane de euro și a ridicat un semnal de alarmă în multe state membre ale blocului comunitar.

 

Promovarea indicațiilor geografice a ajutat produsele comunitare să atragă noi piețe emergente care caută alimente de calitate. Totuși, Europol avertizează că produsele cu indicații geografice false sunt în creștere în întreaga Uniune Europeană (UE) și factorii de decizie nu ar trebui să fie indiferenți în legătură cu protejarea drepturilor proprietății intelectuale.

 

Comisia Europeană a reușit să ofere noi modalități de a exporta și din acel moment a crescut numărul indicațiilor geografice pentru alimentele agricole. Conform ultimelor date Eurostat, valoarea anuală a exporturilor în UE a ajuns, anul trecut, la un nou record de 130,7 bilioane de euro.

 

China împreună cu Statele Unite reprezintă blocul principal al partenerilor comerciali, însă au început să apară și alte piețe din Asia precum Japonia, Vietnam și Korea. În anul 2017, au avut loc câștiguri remarcabile înregistrate în Filipine, Singapore și Indonezia. Deși poate părea un aspect pozitiv, fermierii din UE consideră că lucrul acesta nu le-a adus mai mulți bani în buzunare.

Citeste mai mult…