Urgenţă invocată de un tată pentru cumpărarea de bilete ieftine de avion şi cazare pentru o excursie la vară, în Franţa

alexandra.caras/ April 1, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus, COVID-19 în practica judecătorească

Un tată şi-a dat în judecată fosta soţie pentru că nu a vrut să o lase pe fiica lor să plece în excursie în Franţa, în vara acestui an. În procesul început în februarie, tatăl copilului considera că e urgent ca judecătorul să dea o ordonanţă preşedinţială în favoarea sa. Urgenţa era dată, potrivit părintelui supărat, de faptul că numai aşa putea să facă o rezervare de bilete de avion şi de cazare, la un preţ mai mic, pentru iulie 2020. De asemenea, a mai argumentat că aşa va avea timp să-i facă şi paşaport copilului.  

Copilul nu a mai fost audiat din cauza izbucnirii infectărilor cu coronavirus

Judecătorul de la Judecătoria Cluj-Napoca a renunţat, la termenul din 12 martie, să o mai audieze pe fata de 10 ani, având în vedere evoluţia situaţiei cauzate de infectările cu COVID-19, tocmai pentru protecţia copilului. Apoi, a trecut la analizarea cazului, urmând să verifice dacă sunt îndeplinite cele patru condiţii speciale pentru a putea da ordonanţa preşedinţială: aparenţa de drept, caracterul vremelnic, urgenţa şi neprejudicierea fondului.

Cerere de ordonanţă preşedinţială pentru o excursie în iulie

Conform judecătorului, condiţia aparenţei în drept exista, deoarece tatăl are dreptul de a-şi petrece timpul cu fiica sa, drept acordat la divorţ, inclusiv printr-o călătorie în Franţa. În schimb, judecătorul a considerat că nu este îndeplinită condiţia urgenţei, întrucât excursia preconizată fusese planificată pentru iulie. Ţinând cont de răspunsurile date de tată la interogatoriu, judecătorul a arătat că acesta nu avea un plan structurat pentru călătorie. Astfel, coordonatele călătoriei erau vag stabilite de tată, referindu-se doar că ar urma să viziteze oraşele Chamonix, Paris şi Nisa, transportul fiind asigurat cu avionul sau cu maşina. Conform judecătorului, s-ar fi putut considera că se justifică urgenţa dacă biletele de avion sau de cazare erau cumpărate deja.

Siguranţa şi sănătatea copilului sunt în prim plan”

Însă pentru judecător a fost mult mai important să judece acest caz ţinând cont de interesului superior al copilului, care primează. Pentru aceasta magistratul a arătat că “nu poate să nu ia în considerare comunicatele oficiale care sunt de notorietate, conform cărora Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat la nivel mondial, la data de 11 februarie 2020, pandemie de COVID-19, iar în Franţa au fost înregistrate până la momentul actual 1784 cazuri şi 33 de decese, fiind a doua ţară din Uniunea Europeană care înregistrează un număr atât de mare de îmbolnăviri”. Aşadar, potrivit judecătorului, “siguranţa şi sănătatea copilului sunt în prim plan, aceste aspecte constituind baza principiului anterior menţionat, iar la acest moment deplasarea minorei în acea zonă în scop turistic nu se justifică, ambii părinţi necesitând a fi conştienţi şi responsabili de contextul actual internaţional”.

„Se impune să primeze precauţia”

Sentinţa judecătorului a fost de a respinge cererea tatălui, magistratul spunând că „nu se poate raporta decât la starea actuală care există în societate prin raportare la această pandemie care nu poate fi ignorată, neputând anticipa evoluţia situaţiei peste câteva luni, astfel că se impune să primeze precauţia”. Dar judecătorul nu a exclus că tatăl poate să achite de pe acum costurile călătoriei. Mai mult, chiar în sentinţa sa a spus că în situaţia în care va fi posibilă deplasarea în Franţa în iulie, iar mama fetei va refuza şi atunci să fie de acord cu aceasta, tatăl va putea la acel moment să solicite emiterea ordonanţei preşedinţiale, când va putea justifica urgenţa.

Consultă în Sintact.ro Sentinţa civilă nr. 1593/2020 din 12 martie 2020a Judecătoriei Cluj-Napoca
Nu ai cont? Solicită acces gratuit aici 

Share this Post