Suceava a fost închisă în carantină

alexandra.caras/ March 31, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

Oraşul Suceava şi alte opt comune limitrofe au fost băgate în carantină prin ordonanţă militară din cauza infectărilor masive cu COVID-19 şi a situaţiei grave înregistrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni seară, 30 martie, că 13 persoane care au fost internate în Spitalul Judeţean şi care au murit între 22-29 martie erau infectate cu coronavirus. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat luni seară la postul de televiziune DIGI TV că măsura carantinării oraşului şi comunelor limitrofe a fost luată pentru că se consideră că, în acest moment, “sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava”.

Zona de protecţie, întregul judeţ Suceava

Pe lângă oraşul Suceava, aşadar, mai sunt băgate în carantină, prin Ordonanţa militară nr. 6 emisă de ministrul afacerilor interne şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei. De asemenea, se instituie pe perioada stării de urgenţă o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte localităţi din judeţul Suceava.


Intrarea şi ieşirea din Suceava şi cele 8 localităţi limitrofe, interzise

Carantina presupune faptul că intrarea şi ieşirea în zona respectivă este interzisă şi strict controlată  de autorităţi. Este permis doar transportul de marfă, indiferent de natura acesteia şi este permisă deplasarea persoanelor care, deşi nu locuiesc în această zonă, lucrează aici atât în domeniul privat, cât şi de stat. În acest sens, nu se pot vinde bilete sau abonamente pentru trenurile care au opriri în zona de carantină decât acestor din urmă persoane. La aceste reguli stabilite prin ordonanţa militară se pot aduce completări sau derogări pe plan local, de către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Suceava (CJCCI). Aeroportul din Suceava este deschis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizări tehnice necomerciale.


Ajutor de la primării pentru cei care nu se pot deplasa

Deplasarea între toate localităţile din judeţul Suceava este interzisă, acestea fiind în zona de protecţie a carantinei. Excepţie fac cei care se deplasează în interes profesional. Pentru aceasta, Poliţia, Jandarmeria, ajutate de Armată vor acţiona pentru monitorizarea şi limitarea circulaţiei. Conform ordonanţei militare, este strict interzisă deplasarea între localităţi prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale. Ordonanţa militară obligă primăriile din zona de carantinare şi zona de protecţie şi Consiliul Judeţean Suceava să ia măsurile necesare pentru buna funcţionare a serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa.

Share this Post