Ordonaţa militară nr. 7: Ţăndărei este blocat în carantină, iar cursele aeriene şi rutiere de persoane spre şi dinspre 10 ţări au fost oprite

alexandra.caras/ April 4, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

Ţăndărei este al doilea oraş, după Suceava, care este închis prin ordonanţă militară în carantină. Măsura a fost luată după ce a fost solicitată de către prefectul judeţului Ialomiţa din cauza numărului mare de infectaţi cu COVID-19 din oraş şi a contacţilor acestora, dintre care mulţi nu au respectat izolarea. În ultimele săptămâni aproximativ 800 de persoane s-au întors în Ţăndărei din ţări cu multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus.


Poliţiştii şi jandarmii, ajutaţi de Armată, au închis oraşul

În oraşul Ţăndărei nu se poate intra şi ieşi decât pentru câteva categorii de persoane, strict precizate în Ordonanţa militară nr. 7, iar accesul este permis doar pe drumurile europene, naționale, județene și comunale. Pot să intre în Ţăndărei cei care transportă marfă, indiferent de natura acesteia şi este permisă deplasarea persoanelor care lucrează aici atât în domeniul public, cât şi în cel privat. De asemenea, actul normativ precizează că nu se pot vinde bilete sau abonamente pentru trenurile care au opriri în oraş decât celor care au drept de acces. Primăria şi Consiliul Judeţean Ialomiţa trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura protecţia, asistenţa socială şi ajutorarea celor fără susţinători şi care nu se pot deplasa.

Zboruri spre şi dinspre Austria, Belgia, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran, suspendate

Prin aceeaşi ordonanţă militară s-au suspendat pentru două săptămâni, de duminică, 5 aprilie, de la ora 23.00, toate zborurile companiilor aeriene spre şi dinspre Austria, Belgia, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran. Totodată, se suspendă pentru încă 14 zile, începând cu 8 aprilie 2020, zborurile spre şi dinspre Franţa şi Germania. Zborurile cărora nu li se aplică interdicţia sunt cele ale aeronavelor de stat, a celor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale. O noutate introdusă de ordonanţa militară nr. 7 este aceea de a permite zborurile charter, care transportă lucrători sezonieri români către alte ţări, cu avizul autorităţilor din aceste state. Totuşi, ordonanţa militară le interzice să părăsească România cu astfel de curse charter pentru sezonieri medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor şi lucrătorilor din domeniul asistenţei sociale.

Curse internaţionale rutiere de persoane, interzise pe perioada stării de urgenţă  

Măsurile pentru prevenirea răspândirii infectărilor cu COVID-19 sunt înăsprite prin noua ordonanţă militară, de data aceasta fiind vizaţi şi transportatorii rutieri de persoane. Aşadar, sunt oprite cursele regulate, regulate speciale și ocazionale spre şi înspre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Elveția, Marea Britanie, Olanda și Turcia pe toată perioada stării de urgență.

Garda Forestieră controlează transporturile de lemn

Pentru prevenirea tăierilor ilegale de păduri, ordonanţa militară a stabilit că la filtrele de Poliţie, Jandarmerie şi Armată existente pe drumurile publice ca urmare a instituirii stării de urgenţă vor fi integraţi şi cei din gărzile forestiere. Aceştia din urmă vor avea atribuţii specifice pe linie de control silvic, supraveghind astfel legalitatea transporturilor de lemn.

Share this Post