Ordonanţă militară: este interzisă creşterea preţurilor pentru energie, gaze, apă, carburanţi şi salubritate

alexandra.caras/ March 30, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

O nouă ordonanţă militară a Ministrului de Interne, emisă în contextul prevenirii pandemiei cauzate de COVID-19, prevede că în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat până astăzi. Conform actului normativ, aceste preţuri pot fi doar diminuate în funcţie de cerere şi ofertă.

Circulaţia cauzată de probleme medicale, permisă toată ziua pentru cei peste 65 de ani

Prin Ordonanţa militară nr. 4 s-a revenit asupra unor măsuri luate anterior privindu-i pe cei peste 65 de ani. Astfel, aceste pesoane pot să se deplaseze în afara locuinţei nu numai în cele două ore permise până acum, între 11.00-13.00. Condiţia pusă de autorităţi este aceea ca aceste deplasări să fie făcute pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. În acest sens, cei peste 65 de ani pot folosi atât propriile maşini, dar pot fi şi transportaţi de membri ai familiei sau susţinători sau mijloacele de transport sanitar special destinat. Persoanele respective va trebui să înscrie în declaraţia pe propria răspundere completată în prealabil care este motivul medical invocat şi locul în care se vor deplasa. Tot o măsură luată pentru aceste persoane considerate vulnerabile la infectarea cu coronavirus este şi obligaţia magazinelor alimentare de a le asigura prioritate şi a limita accesul altor categorii de vârstă între 11.00 şi 13.00. Apoi, acestor persoane le mai este permis să iasă în jurul casei, pentru nevoile animalelor de companie sau domestice pe care le au, între orele 20.00-21.00. Pentru această scurtă deplasare nu le mai este necesară declaraţia pe propria răspundere.

Cei ce nu respectă carantina vor plăti din propriul buzunar un nou ciclu de 14 zile

Noua ordonanţă militară a înăsprit măsurile luate împotriva celor care nu respectă carantina. Aşadar, dacă părăsesc locul de carantină fără aprobare, aceste persoane vor fi amendate şi vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantină. De această dată, persoanele respective vor fi obligate să plătească ele cheltuielile făcute cu carantinarea lor. Aceleaşi măsuri vor fi luate şi împotriva persoanelor care nu respectă condiţiile izolării la domiciliu şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare. În ceea ce priveşte cuantumul amenzilor, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu a anunţat, ieri seară, că s-a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte că aceia care nu respectă ordonanţele militare vor trebui să plătească între minim 2000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 lei şi maxim 5000 lei, după cum se prevede în prezent.


Angajaţii din Sistemul energetic naţional, izolaţi preventiv la serviciu

Tututor celor care au funcţii esenţiale pentru buna funcţionare a Sistemului energetic naţional în perioada în care s-a instituit stare de urgenţă trebuie să li se asigure, de la 31 martie, ora.12.00, potrivit ordonanţei militare, izolarea preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior. Aceşti angajaţi sunt din zona producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale, a activităţilor de întreţinere şi mentenanţă a echipamentelor şi instalaţiilor specifice. De asemenea, mai pot fi şi angajaţi precum cei implicaţi în activităţi de aprovizionare şi de extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate energetice. Toţi aceşti angajaţi nu pot refuza izolarea preventivă şi, în cazul încălcării reglementării, pot fi sancţionaţi disciplinar, civil, contravenţional sau penal.


Dezinfectatant la intrarea în bloc şi lifturi dezinfectate

Printre măsurile stabilite de ordonanţa militară este şi aceea ca primăriile să asigure, începând cu 31 martie 2020, montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe. Totodată, trebuie să fie dezinfectate periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.


Circulaţia pietonală, interzisă în grupuri mai mari de 3 persoane

Ordonanţa militară nr. 4 explică şi o interdicţie prevăzută anterior prin care era hotărâtă ca fiind interzisă circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei persoane. În acest sens, se arată că această restricţie se aplică exclusiv circulaţiei pietonale.

Share this Post