digitalizare-instante
Legal02 iunie, 2021

Instanțele judecătorești găsesc soluții pentru digitalizarea justiției. Cazuri practice

Pandemia COVID-19 a creat oportunitatea digitalizării accelerate a justiției. Curtea Constituțională a Italiei, pe baza experienței acumulate în timpul stării de urgență, ia noi măsuri prin care audierile publice nu mai sunt amânate. Curtea Federală din Australia, de asemenea, fără a adopta măsuri generale, a refuzat amânarea procesului online, considerând că mijloacele tehnice actuale permit respectarea drepturilor procesuale.

Curtea Constituțională din Italia

Prin comunicatul de presă din 20 Aprilie 2020, Curtea Constituțională din Italia a anunțat că audierile publice nu vor mai fi amânate. Măsurile vizează implementarea unor noi metode de lucru:

  1. Reunirea judecătorilor în camere, audierile publice și alte comunicări se vor efectua de la distanță. Practic, locurile de unde se conectează judecătorii sau intervenienții se consideră parte a sălii de consiliu sau a sălii de audiență. Toate comunicările pentru efectuarea actului juridic pot fi făcute de la distanță.

  2. În procedurile pentru care s-au stabilit anterior intervenții orale, vor fi comunicate termene la care aceste audieri pot fi realizate de la distanță.

  3. Excepțiile de la regulile de mai sus pot fi stabilite doar de Președintele Curții, după consultarea Curții, astfel că în situații urgente excepționale se pot efectua audieri publice cu respectarea regulilor distanțare socială aplicabile.

  4. Comunicarea pe mail, cu certificat digital, este considerată, în continuare, o comunicare validă conform Decretului anterior (12 martie 2020)

  5. Funcțiunea de publicitate a Decretului este asigurată prin site-ul Curții. Toate corpurile profesionale (Barouri, Instanțe, instituțiile din provinciile autonome) au fost informate asupra Decretului

  6. Actualizările măsurilor sunt disponibile online în timp real. Toate comunicările privind activitatea curții și măsurile ce vor fi luate sunt publicate online iar publicul interesat este invitat să consulte site-ul cu regularitate.

    › Sursa informației

Curtea Federală din Australia

Pe 15 aprilie 2020, Curtea Federală din Australia a răspuns problemelor adresate de avocatul unei părți privind audierile online. Răspunsul Curții arată că, deși deocamdată există unele probleme tehnice – care pot fi îmbunătățite – audierile online asigură respectarea drepturilor procesuale.

Răspunsurile au vizat:

  1. Limitările tehnologice – Curtea a precizat că acestea nu au constituit până în prezent obstacole reale, și că, în ciuda unei supraîncărcări a rețelelor de internet și a unor întreruperi a dialogului pe platforme, procesul poate continua, aceste chestiuni tehnice fiind rezolvabile pe viitor. A constatat că există chiar beneficii, având în vedere că în procesele clasice apar tot felul de motive de amânare din motive practice (ca de exemplu neparticiparea unei părți, ca urmare a întârzierii zborului)

  2. Separarea fizică a participanților la proces, îndeosebi faptul că echipele de avocați nu sunt împreună – și această problemă a fost rezolvată prin faptul că echipele se pot coordona și pot dialoga prin mijloace tehnice separate

  3. Problema martorilor – curtea a constatat că procesul poate fi încetinit prin utilizarea platformelor, însă aceasta nu îi afectează caracterul just și echitabil. De asemenea platformele permit studierea expresiilor faciale ale martorilor.

  4. Managementul documentelor – și acest aspect a fost considerat rezolvabil prin utilizarea unor servicii gen Dropbox

  5. Costul procesului – partea a invocat că aceste costuri sunt mai mari datorită încetinirii procesului, însă judecătorul a constatat că procesul are oricum o istorie destul de lungă fiind în lucru de câțiva ani, înaintea declanșării pandemiei.

    › Sursa informației

Curțile virtuale au devenit astăzi o realitate. Ghiduri privind efectuarea actului de justiție la distanță sunt publicate și actualizate continuu. Se pare că digitalizarea aduce avantaje neconștientizate încă, iar colaborarea dintre justiție și tehnologie este acum mai mult decât necesară.

Contacte
Back To Top