Evaziunea fiscala intre legalitate si infractiune, Editie revizuita si adaugita

 

Autor(i): ANITEI Nadia-Cerasela, LAZAR Roxana Elena
Editura: Universul Juridic 

Evaziunea fiscala este explicabila din perspective diferite: juridica, economica, politica, teologica, morala, dar si fizica.

 

Evaziunea fiscala se desfasoara la linia de demarcatie dintre activitatile licite si cele ilicite. Ea imbraca forma unui protest al contribuabililor fata in fata cu o politica fiscala sufocanta, nemultumirea acestora creand, partial, economia neagra.

 

Evaziunea fiscala este atitudinea contribuabilului de neconformare fata de obligatia legala de a plati impozitele si taxele care ii incumba si care, dupa caz, atrage raspunderea penala sau contraventionala a contribuabilului.

De evaziune fiscala nu se moare, dar o societate infestata de fenomenul evaziunii fiscale este condamnata la involutie economica, sociala si politica. Singurul caz in care evaziunea fiscala ar fi in pericol de disparitie se fundamenteaza pe o ipoteza de lucru utopica – statul fara taxe si fara impozite.

 

Consideram ca, uniformizarea legislatiei pe plan intern si international este singura soluție, uniformizare care are in vedere legile, cauzele, principiile, metodele, masurile, practica precum si crearea unei parghii eficiente pentru depistarea la timp a faptelor de evaziune fiscala pentru ca dupa cum spunea sir Austen Chamberlain „metodele de evaziune se schimba cu o rapiditate uimitoare, si ca noile metode trebuie adoptate cu aceeasi proba”.