Efectele pandemiei COVID-19: Pâinea, pastele, zahărul şi uleiul sunt interzise la export prin ordonanţă militară

alexandra.caras/ April 10, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

Exportul unor produse alimentare de bază a fost interzis pe perioada stării de urgenţă cauzate de pandemia COVID-19, printr-o ordonanţă militară emisă în această noapte de ministrul de interne, Marcel Vela. Pe lista cu interdicţii prevăzută în anexa actului normativ sunt cerealele, făina, produsele de panificaţie, uleiul şi şi zahărul.

Export de 700.000 de tone de cereale, în martie

Ordonanţa militară nr. 8 a fost dată după ce, le şedinţa Guvernului de ieri, ministrul agriculturii, Adrian Oros avertizase că numai în luna martie a acestui an s-au exportat 700.000 de tone de cereale, iar procedura de eliberare a avizului fito-sanitar pentru aceasta era una “pe genunchi, în 24 de ore”. Aşadar, cerealele care nu pot fi exportate sunt grâul, ovăzul, porumbul, orezul. De asemenea au restricţii la export făina de grâu, boabele de grâu, chiar sfărâmate, seminţele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate şi uleiul de seminţe de floarea-soarelui, de şofrănaş sau de seminţe de bumbac şi fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic, precum şi zahărul din trestie sau din sfeclă şi zaharoza chimic pură, în stare solidă. Mai mult, sunt interzise la export produsele de brutărie, de patiserie şi biscuiţii, chiar cu adaos de cacao, ostii, caşetele goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafele cu capac, pastele uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi şi produse similare. Şi turtele şi alte reziduri solide, rezultate din extracţia uleiului de soia şi din extracţia grăsimilor sau uleiurilor vegetale sunt înscrise pe lista de interdicţii. Exportul tuturor aceste produse agroalimentare


Deplasare permisă pentru pescuitul comercial, apicultură şi reparaţia maşinilor

Pe lângă aceste prevederi, ordonanţa militară are şi câteva măsuri de relaxare a circulaţiei în starea de urgenţă pentru anumite categorii de persoane. Astfel, cei care au permise de pescuit comercial pe Dunăre sau pentru apele interioare sau pentru Marea Neagră se pot deplasa atât în acest sens, cât şi pentru vânzarea produselor rezultate în urma pescuitului. Totodată, şi apicultorii, care îşi pot dovedi această calitate, au permis să circule la stupinile lor şi pentru deplasarea stupinilor. Ordonanţa militară clarifică şi faptul că şoferii se pot deplasa la service-urile auto pentru reparaţiile necesare sau la magazinele de piese auto. Mai sunt permise şi deplasările pentru achiziţionarea de maşini.

Pieţele rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă

Pentru a-i susţine în această perioadă pe producătorii agricoli, dar şi pentru asigurarea produselor alimentare pentru populaţie, ordonanţa militară le permite acestora să meargă la pieţele agroalimentare pentru a-şi vinde produsele. În acest sens, pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă. Pentru accesul în pieţe, producătorii agricoli vor trebui să prezinte certificat de producător agricol şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. De asemenea, producătorii agricoli pot să circule şi în locurile unde trebuie să desfăşoare diferite activităţi agricole. Tot în sprijinul lor, ordonanţa militară a stabilit că unităţile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgenţă.

Companiile energetice nu pot fi vândute

O altă măsură luată prin ordonanţa militară amintită este şi suspendarea procedurilor de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul energetic naţional, indiferent de forma de proprietate a acestora, pe toată perioada stării de urgenţă. Această suspendare a intrat în vigoare de astăzi, de îndată ce actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Share this Post