Documentele pentru acordarea şomajului tehnic angajaţilor pot fi depuse online de companii

alexandra.caras/ April 3, 2020/ Articole, Articolul saptamanii, Coronavirus

Companiile afectate de pandemia COVID-19 vor putea să-şi încarce online documentele necesare acordării şomajului tehnic pentru angajaţii cărora li s-au suspendat temporar contractele de muncă, pe o platformă digitală guvernamentală.

În acest sens, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a lansat ieri, 2 aprilie, platforma digitală aici.gov.ro, în care se găsesc documentele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru acordarea şomajului tehnic, astfel încât acestea să poată fi completate şi apoi depuse imediat, fără a mai fi nevoie de prezenţa fizică la sediile instituţiei publice.

Indemnizaţie de 75 la sută din salariul de bază

Potrivit reglementărilor stabilite în urma situaţiei create de instituirea stării de urgenţă, companiile care sunt nevoite să suspende contractele angajaţilor lor pot să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a mun. Bucureşti, de pe raza cărora îşi au sediul, o cerere pentru acordarea şomajului tehnic. Această solicitare, semnată de reprezentantul legal al companiei, trebuie să aibă ataşate o declaraţie pe propria răspundere că firma se află în dificultate, precum şi lista persoanelor care urmează să primească indemnizaţia respectivă. Astfel, salariaţii cărora li s-a suspendat contractul de muncă vor primi 75% din salariul de bază şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Procedura prevede ca firmele ajutate să primească banii în conturile pe care le au la băncile comerciale în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. După ce banii sunt primiţi de companii, acestea vor face plăţile către salariaţii de pe listele depuse în maximum 3 zile lucrătoare.

Platforma aici.gov.ro, gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, îşi va extinde în perioada următoare funcţionalităţile,  astfel încât, în mod etapizat, toate instituţiile publice din România se vor putea înrola pentru a răspunde rapid solicitărilor românilor, în format electronic.

Consultă în Sintact.ro Codul muncii şi Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului nr. 30/2020 şi nr. 32/2020 privind acordarea şomajului tehnic

Nu ai cont? Solicită demo gratuit aici

Share this Post