Departamentele juridice în era digitală

alexandra.caras/ May 11, 2020/ Articole, Articolul saptamanii

Trasformarea digitală a serviciilor juridice: Departamente juridice în era digitală este un studiu paneuropean pe care Wolters Kluwer l-a realizat împreună cu European Company Lawyers Association (ECLA) privind stadiul digitalizării departamentelor juridice din Europa.

Studiul atinge câteva puncte-cheie de discuție, ce dezvăluie nivelul de dezvoltare digitală a departamentelor juridice:

Prioritățile digitale din acest moment în cadrul departamentelor juridice din companii
Strategiile digitale ale echipelor interne
Organizarea și bugetul pentru creșterea dezvoltării digitale
Experiența practică cu tehnologia juridică
Opiniile experților în materie

Trecem în revistă mai jos o serie de concluzii relevate în studiu:     

Poziționare: 76% din departamentele juridice din Europa sunt integrate în organizație, în timp ce 24% operează ca firme de avocatură externe în cadrul organizațiilor respective.     

Priorități actuale: Instrumentele de colaborare au fost deja îmbunătățite de 47% dintre departamentele juridice europene, urmate de administrarea documentelor de 35%. Gestionarea informațiilor este planificată să fie îmbunătățită de aproape jumătate dintre departamentele juridice.     

Strategii digitale: 47% dintre departamentele juridice din Europa au stabilit deja o strategie digitală, iar 20% iau în calcul o asemenea variantă. Cu toate acestea, doar 33% din strategiile digitale au obiective specifice și un termen limită pentru realizarea etapelor.     

Bugetele digitale: Chiar dacă 67% din departamentele juridice lucrează cu strategii digitale, doar 33% din aceste strategii au un buget stabilit. Bugetele variază semnificativ, dar majoritatea departamentelor juridice (care au un buget stabilit) funcționează în prezent cu bugete de până la 100.000 €.     

Tehnologia juridică folosită: Instrumentele de gestionare a confidențialității datelor sunt în prezent implementate în 33% din departamentele juridice din Europa. În ce privește soluțiile tehnologice juridice, cum ar fi gestionarea ciclului de viață a contractului, gestionarea confidențialității datelor, gestionarea chestiunilor legale, semnătura electronică și gestionarea cheltuielilor juridice, se așteaptă o implementare accelerată în următorii 5 ani.

Studiul poate fi consultat integral aici » Legal Departments in a Digital Era

Adițional, Wolters Kluwer și ECLA au publicat un scurt articol despre implicațiie COVID-19 asupra industriei juridice. Impactul pe termen scurt al COVID-19 va fi resimțit inclusiv de către departamentele juridice din companii.

Mai multe detalii aici »  Perspective on implications of COVID-19 on the lega sector

Share this Post