Deontologia profesionala a juristului – CAPCELEA Valeriu

alexandra.caras/ September 27, 2019/ Biblioteca Universul Juridic carti

Deontologia profesionala a juristului  

Autor(i): CAPCELEA Valeriu

Editura: Universul Juridic 

Deontologia profesionala a juristului este un manual destinat atat studenților facultaților de drept ale instituțiilor de invațamant superior, cat și tuturor specialiștilor din domeniul jurisprudenței. Structura manualului și tematica abordata ofera posibilitatea de a concepe atat etica, noțiunile și categoriile ei fundamentale, cat și deontologia profesionala a juristului care poate contribui, in mod substanțial, la formarea și cristalizarea unei ținute morale perfecte a specialiștilor din diverse domenii ale ocrotirii normelor de drept. Manualul reflecta schimbarile ce au intervenit in legislația din Romania și Republica Moldova odata cu elaborarea și promulgarea noilor Coduri: penal, civil, de procedura penala, de procedura civila etc.

In manual sunt redate noțiunile și categoriile fundamentale ale eticii și ale experienței morale, problemele ce țin de deontologia profesionala a juristului atat din Romania, cat și din Republica Moldova și Uniunea Europeana. Totodata, sunt analizate Codurile deontologice ale judecatorului, procurorului, avocatului, polițistului, executorului judecatoresc din ambele țari, valorile și principiile care trebuie plasate la baza activitații lor, care pot contribui, in mod substanțial, la formarea și cristalizarea la exponenții acestor profesii juridice a unei ținute morale și, totodata, a respectarii Codurilor deontologice specifice ocupației lor.

Manualul in cauza poate, de asemenea, trezi interesul unui cerc larg de cititori, in special al celor ce se intereseaza de dimensiunile morale ale personalitații și societații și de modalitațile de funcționare a moralei in societate. In el sunt expuse cele mai stringente probleme ale deontologiei profesionale a juristului in general, precum și cele ale deontologiei judiciare, in mod special.

Share this Post