lid-2020-ro
Legal09 decembrie, 2020

Cum a fost la Legal Innovation Day 2020

Keynote speaker
Prof. Richard Susskind, OBE President, Society for Computers and Law

 

Richard Susskind este autor, speaker și consilier independent pentru marile firme de avocatură și pentru guvernele naționale. Principalul său domeniu de expertiză este viitorul serviciilor profesionale juridice și, în special, modul în care IT-ul și internetul schimbă activitatea avocaților.


În contextul special pe care îl traversăm, ne-am propus să abordăm temele momentului într-o suită de conferințe, organizate exclusiv online, care să răspundă nevoii tot mai acute de certitudini cu privire la ce ne rezervă ziua de mâine în profesie. Departe de a constitui preziceri, concluziile Legal Innovation Day 2020, eveniment care a deschis seria de webinarii Wolters Kluwer România pe teme de actualitate, au drept fundament experiența îndelungată a specialiștilor care au urmărit îndeaproape fuziunea dintre tehnologie și domeniul legal și au analizat în profunzime schimbările semnificative produse în profesiile juridice și cele adiacente de evoluția noilor tehnologii.

Cea dintâi provocare a fost să conturăm cadrul propice pentru o experiență virtuală antrenantă, care să permită schimburile de idei într-o manieră cât mai interactivă, departe de sincopele pe care distanța uneori le impune. Am valorificat, astfel, avantajul oferit de suportul tehnic avansat și de metodele de comunicare dintre cele mai inovatoare.

Am urmărit cu interes punctele de vedere avizate și nu de puține ori revelatoare ale invitatului special, profesorul Richard Susskind, OBE President, Society for Computers and Law, unul dintre cei mai citați autori la nivel global cu privire la așteptările realiste de la viitorul serviciilor juridice. Profesorul Susskind s-a specializat în urmărirea impactului foarte probabil pe care IT-ul și internetul îl vor exercita asupra activității avocaților. În cadrul intervenției sale, acesta semnala trecerea pe care deja o observăm, în noua normalitate, către servicii juridice online, întrezărind metamorfoza interacțiunii unu la unu în experiențe digitale pentru clienți, care vor afla ei înșiși, online, răspunsul la problemele pe care le întâmpină.

Structurată pe trei paneluri plus o sesiune capsulă, de discuții concluzive aprofundate, conferința a reunit profesioniști de renume din industria juridică, care au animat dialogul cu observații în baza vastei lor experiențe.

Printre vorbitorii conferinței online s-au numărat Ministrul Justiței Cătălin Predoiu, într-o intervenție înregistrată în prealabil, Președintele UNBR Traian Briciu, Decanul Baroul București Ioan Dragne. De asemenea și experții James Thomas – Head of Legal Technology and Innovation, KPMG UK, Hans Suijkerbuijk – Head of Legal and Regulatory Global Innovation, Wolters Kluwer, Vasile Țiple – Head of Legal Technology and Innovation at UiPath, Crenguța Leaua – Managing Partner LDDP. Dintre temele pe care aceștia le-au abordat, se numără Viitorul departamentelor juridice, Tehnologii disponibile în domeniul juridic și Inovarea în domeniul juridic. Au moderat discuțiile Cristiana Fernbach, Partner KPMG Legal, Laura Toncescu, Head of KPMG Legal și Adrian Măntoiu, EMBA, CEO Wolters Kluwer România.

Evenimentul a fost posibil prin implicarea partenerilor, cărora le mulțumim pentru susținierea inovației în drept: Microsoft România, Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP, certsSIGN și Legal Accelerators. Mulțumim, de asemenea, partenerilor insituționali pe al căror sprijin ne-am putut baza: Baroul București și Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar (ACJSFB). Totodată, ne-am bucurat de promovarea Legal Innovation Day de către Universuljuridic.ro și Juridice.ro, care au dus mai departe vestea.

Legal Innovation Day 2020 a fost organizată în parteneriat cu KPMG Legal și a fost inclus de Baroul București în programul de pregătire profesională, astfel că participanții au beneficiat de 5 puncte de formare profesională.

Demers necesar, conferința a adus un plus de claritate cu privire la ce le rezervă următorii ani profesiilor juridice, instanțelor, profesionistului din legal, precum și avocatului. Invitații au analizat soluțiile deja existente la nivel mondial și au trecut în revistă eforturile de digitalizare care se întreprind deja.

Schimbările majore produse de tehnologie în profesiile juridice sunt realitatea prezentului, le experimentăm deja. Adaptarea este soluția pentru o înglobare a noilor tehnologii, astfel încât să asigure sporirea eficienței și reducerea costurilor și a erorilor care ne împiedică să performăm la cele mai înalte standarde.
Conectează-te la actualitatea juridică Webinariile Wolters Kluwer România dezbat interactiv sele mai noi apariții legislative, tendințele jurisprudențiale și controversele apărute în practica judiciară.

Lectorii și moderatorii sunt printre cei mai buni specialiști ai domeniilor de drept abordate. Pe lângă aceștia, invităm personalități europene și internaționale ale dreptului pentru a ține pasul cu cele mai recente preocupări regionale și globale din sfera afacerilor, fiscalității și achizițiilor publice.
Back To Top