Avizul nr. 18 (2015) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE)

 

Autor(i): POPA Rodica Aida
Editura: Universul Juridic 

Avizul nr. 18 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni a constituit obiectul mesei rotunde din data de 10 iunie 2016‚ „Dialogul autoritații judecatorești din Romania cu celelalte autoritați ale statului in consolidarea statului de drept. Realitați și perspective”, care a avut loc la Facultatea de Drept, din cadrul Universitații din București, organizata de catre reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni din cadrul Consiliului Europei in parteneriat cu Societatea de Științe Juridice, cu Editura Universul Juridic și Facultatea de Drept din cadrul Universitații București.

 

La aceasta importanta dezbatere au fost invitați profesori și practicieni ai dreptului care in intervențiile lor au adus o dimensiune concreta asupra realitații statului de drept din Romania, model al unei democrații moderne.

Volumul cuprinde prin ideile sale realitatea actuala asupra statului de drept și echilibrului autoritaților judecatorești, legislativa și executiva in modelul actual de democrație, dar care prefigureaza prin propunerile formulate o schimbare de paradigma, ceea ce asigura incredere și cooperare, pe calea dialogului continuu intre acestea, așa incat serviciul public al fiecareia dintre ele sa conduca la asigurarea interesului superior al cetațeanului roman, parte a familiei europene.