[layerslider id=”2″]

Art. 2:

Legalitatea sancţiunilor de drept penal
(1)Legea penală prevede pedepsele aplicabile şi măsurile educative ce se pot lua faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni, precum şi măsurile de siguranţă ce se pot lua faţă de persoanele care au comis fapte prevăzute de legea penală.
(2)Nu se poate aplica o pedeapsă ori nu se poate lua o măsură educativă sau o măsură de siguranţă dacă aceasta nu era prevăzută de legea penală la data când fapta a fost săvârşită.
(3)Nicio pedeapsă nu poate fi stabilită şi aplicată în afara limitelor generale ale acesteia.

Codul penal din 1865/ Codul penal din 1969. Sistemul de pedepse

 

Codul penal din 1865 Codul penal din 1969Autor: Stefan GHEORGHIES
Luand aceeasi structura tripartita privind infractiunile, Codul penal din 1865 a adoptat, in privinta pedepselor, un sistem asemanator, clasificand pedepsele in pedepse pentru crime, pentru delicte si pentru contraventii; de asemenea, pedepsele au mai fost divizate in principale, accesorii si complementare. In cartea I a Codului penal, pedepsele erau enumerate dupa natura lor, reglementandu-se aplicarea si executarea fiecarei pedepse in parte. Astfel, pentru crime, au fost reglementate: munca silnica – pe viata si pe timp marginit, recluziunea intr-o clasa de munca, detentiunea si degradarea civica. Pentru delicte au fost prevazute sanctiunile: inchisoare de la 15 zile la doi ani, interdictia unora dintre drepturile politice, civile ori de familie si amenda, iar pentru contraventii: inchisoarea de la o zi la 15 zile si amenda.

 

Citeste mai departe…

[layerslider id=”3″]